Chcąc nie chcąc w kuchni spędzamy wiele godzin na przyrządzeniu posiłków czy zrobieniu kawy lub herbaty. Dlatego też wszystko, co znajduje się w tym pomieszczeniu powinno być przede wszystkim funkcjonalne. Oczywiście przy okazji remontu każdy stara się wybierać sprzęty, które będą łączyły praktyczność z ładnym i estetycznym wyglądem, wpisującym się w wygląd danej przestrzeni i nic w tym dziwnego. Najważniejszym urządzeniem w kuchni jest kuchenka
lub też płyta, na której można gotować. Jeszcze kilkanaście lat temu jedynym wyborem była ta gazowa. Jednak z biegiem czasu na rynku pojawił się także i model indukcyjny, zyskujący coraz to większą popularność. Który ma więcej wad, a który zalet? Tego dowiesz się z naszego artykułu!
Płyta indukcyjna – charakterystyka
Coraz częściej w domach można zauważyć całkowicie płaskie palniki elektryczne. Zamiast zwykłego gazu i pojawiającego się ognia wykorzystują zjawisko indukcji. To rozwiązanie stało się niezwykle popularne z wielu względów. Pierwszym powodem jest ich estetyczny wygląd, który idealnie sprawdzi się do nowoczesnych wnętrz. Po drugie, ich ogromną zaletą jest fakt, że mają one całkowicie płaską powierzchnię, dzięki czemu garnek czy patelnia nie zsuną się z palnika i nie
dojdzie do ewentualnego rozlania wody czy sosu. Co więcej, coraz częściej można zaobserwować dodatkową funkcję – niezwykle przydatną. Jeśli potrawa wykipi lub zdejmiemy garnek z palnika samoczynnie się on wyłącza. To inteligentne rozwiązanie, które sprawdzi się w niejednej kuchni! Oczywiście nie można zapomnieć również o wadach takiego rozwiązania. Chodzi m.in. o spore obciążenie sieci, a także wysokie koszty eksploatacji. Prąd jest znacznie droższy od gazu, co może mieć przełożenie w wysokości rachunków. Oprócz tego takie rozwiązania wiążą się z dosyć niską odpornością na różne uszkodzenia, przez co pojawiają się trudności w serwisowaniu.
Charakterystyka płyty gazowej
Płyty gazowe mają wielu zwolenników dzięki prostej budowie, a także niskim kosztom zakupu. W porównaniu do indukcyjnych odpowiedników można kupić je tańsze nawet o 500 czy 600 złotych, co dla wielu jest niezwykle ważnym czynnikiem. Co ważne, montaż tego rozwiązania niesie za sobą niższe koszty eksploatacji ze względu na ceny gazu. Dosyć proste jest również przyłączenie do sieci, choć do tego z pewnością przyda się pomoc fachowca. Jeśli chodzi o wady to z pewnością na pierwszym miejscu należy wymienić bezpieczeństwo. Nawet niewielka nieszczelność grozi wybuchem, dlatego właśnie regularne kontrole i fachowy serwis to podstawa. Dodatkowo postawione garnki czy patelnie na palnikach mogą się z nich zsunąć przez nieuwagę, przez co może rozlać się gorąca potrawa. Jak widać, obie płyty mają swoje zalety i wady. Stawiając na bezpieczeństwo lepiej wybrać indukcyjne palniki. W przypadku, kiedy chodzi o kwestie finansowe lepszym pomysłem wydają się być ich gazowe odpowiedniki. Zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku instalacji płyt przychodzi nasza firma, która oferuje usługi na terenie Sławy oraz innych okolicznych miejscowości.